2025 yılına girerken Türkiye'de zamlar hızla artıyor. Asgari ücretlilerden emeklilere kadar birçok kesim, yeni yılın getirdiği zamlarla karşı karşıya kalıyor. Fiyat artışları, günlük yaşamı zorlaştırıyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm ödeme ve harcamalarda büyük bir zam fırtınası yaşanıyor. Vergi ve cezalarda yapılan artışlar, alkollü içecek ve sigara fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, elektrikten suya, kiradan akaryakıta kadar birçok alanda fiyatlar artış gösterdi.
Yeni yıl ile birlikte hızlanan zam yağmuru, son 2 yılın enflasyon şampiyonlarından lokanta ve restoranlarda da fiyat geçişlerini artırdı. Asgari ücretin ve vergilerdeki otomatik zamların devreye girmesi ile birlikte, lokantalarda en basit günlük öğle yemekleri de yüzde 10 ile yüzde 30 arasında zam gördü. Aralık 2024’te 100 gramlık bir döner dürüm ile bir içecekte 350 TL olan fiyat, yeni yıl ile birlikte yüzde 17’lik zam ile 410 TL’ye çıktı.
Öğle yemeği için tercih edilecek bir zincir restoranda hamsi tava ve salatadan oluşan içeceksiz bir menü, aralık 2024’te 394 TL iken, ocak itibarıyla yüzde 11’lik zam ile 439 TL’ye yükseldi. Hamburger menüsünün fiyatı ise bir ayda 427 TL’den 562 TL’ye çıktı. Bu fiyatlarla birlikte, başta beyaz yakalılar olmak üzere bir çalışanın öğle yemeği için harcaması gereken bedel 500 TL’yi aştı.
Büyükşehirlerde vatandaşların temel ihtiyacı olan damacana sular da bu zam fırtınasından nasibini aldı. Online uygulamalardan söylenen 19 litrelik damacana su, aralıkta 114.90 TL iken, bugün yüzde 13.15 artışla 129.90 TL’ye çıktı. Bu durum, günlük yaşamda su ihtiyacını karşılamak isteyenler için ek bir maliyet oluşturdu. Zamlar, özellikle dar gelirli vatandaşları olumsuz etkiliyor.
Son yıllarda artan fiyatlar, toplumun geniş kesimlerini etkiliyor. Bu durum, birçok insanın bütçesini zorlamaya devam ediyor. Fiyat artışlarının devam etmesi, ekonomik sıkıntıları daha da derinleştiriyor. Vatandaşlar, bu artışların ne zaman duracağını merak ediyor.
Son 3 yılın ana gündemi olan kira ve konut fiyatlarındaki artış, özellikle açıklanan sosyal konut projesi ile birlikte bir günde tırmanışa geçti. Konutta enflasyon 2024 yılında yıllık yüzde 63.09 oranına ulaşırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sosyal konut projeleri için harekete geçileceğini açıklamasının ardından ilan sitelerinde fiyatların bir günde 500 bin TL zamlandığı dikkat çekti.
Bu durum, kiracıları ve ev sahibi olmak isteyenleri olumsuz etkiliyor. Konut fiyatlarının artışı, özellikle gençler ve yeni evli çiftler için büyük bir sorun haline geldi. Ekonomik koşulların zorlaşması, konut edinmeyi daha da güçleştiriyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enflasyonu dikkate alarak elektrik ve doğal gaz tarifelerinde yıl içinde bir defalık bir düzenlemeye gidebileceklerini açıkladı. Bunun dışında, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, doğalgaz hizmetleriyle ilgili bağlantı ve hizmet bedellerine yüzde 43.65 ile yüzde 77.96 arasında değişen oranlarda zamlar yapıldı. Bu durum, enerji maliyetlerinin artmasına neden oldu.
Artan enerji maliyetleri, sanayi ve ticaret sektörlerini de olumsuz etkiliyor. İşletmeler, bu artışları fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyor. Sonuç olarak, tüketiciler için hayat pahalılığı daha da artıyor. Ekonomik belirsizlikler, vatandaşların geleceğe dair kaygılarını artırıyor.