Türkiye İhracat Hedefleri ve Rekabet Gücü: 2024'te Neler Bekleniyor?

Blog Image
Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık mal ihracat geliri hedefi belirledi. Ancak yüksek enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle hedef 264 milyar dolara çekildi. İhracatçılar, maliyetler ve döviz kuru arasındaki makasın açılmasından endişeli.

Türkiye İhracat Hedefleri ve Rekabet Gücü: 2024'te Neler Bekleniyor?

Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık mal ihraç geliri hedefi belirledi. Ancak yüksek enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle hedef 264 milyar dolara çekildi. İhracatçılar, maliyetler ve döviz kuru arasındaki makasın açılmasından endişeli. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, bu durumu ele aldı ve çözüm önerilerini paylaştı.

2024 Hedefleri ve Düşen Rekabet Gücü

Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık mal ihraç geliri hedefi belirledi. Ancak, yüksek enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle bu hedef 264 milyar dolara çekildi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların maliyetler ile döviz kuru arasındaki makasın açılmasından dolayı zorlandığını ifade etti. Üretim maliyetlerinde dolar bazında Asya'daki rakiplerden %40-50, Avrupa'daki bazı ülkelerden ise %15-20 daha pahalı olunduğu belirtildi.

Bu durum, özellikle emek yoğun sektörlerde rekabetçiliği zayıflattı. Gültepe, küresel pazarlarda talebin yavaş seyrettiği bir dönemde, bu zayıflamanın hazır giyim, tekstil ve deri gibi sektörlerde pazar kayıplarına yol açtığını vurguladı. Üretimde ve istihdamda daralma yaşandığına dikkat çekti.

2025 İçin Beklentiler ve Çözüm Önerileri

Başkan Gültepe, ihracattaki zafiyeti gidermek için 2025 yılında kamuoyundan beklentilerini paylaştı. Kısa vadede girdi maliyetleri ile döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmediğini belirtti. 2025'ten itibaren enflasyon ile kurun paralel hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, emek yoğun sektörlerde işverenin üzerindeki istihdam yükünün azaltılması gerektiğini vurguladı.

Gültepe, ihracatçının uygun maliyetle krediye erişiminin sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi. 2025 ile birlikte bu sorunların aşılacağına dair umutlu olduğunu belirtti. Avrupa başta olmak üzere küresel pazarlarda talep canlanırsa, 2025'te 280 milyar dolarlık hedefin yakalanabileceğini ifade etti.

Rekabetçilik ve Verimlilik Üzerine Düşünceler

TİM Başkanı, Türkiye'nin rekabetçi kur ve ucuz işgücü ile yoluna devam edemeyeceğini belirtti. İhracatçılar için rekabetçi kurun önemli olduğunu vurguladı. Gültepe, yüksek kur talebinin olmadığını, sadece enflasyon ile kurun paralel hareket etmesini istediklerini ifade etti. Yıllık enflasyonun %45 düzeyinde olduğu, dolayısıyla kur artışının enflasyonun altında kalması gerektiği belirtildi.

Orta ve uzun vadede verimliliğin artırılması gerektiğini vurguladı. Gültepe, ihracatın ivmelendirilmesinin yolunun, girdi maliyetleri ile kur arasındaki makasın daralmasından geçtiğini belirtti. Bu durumun, özellikle hazır giyim ve deri sektörlerinde yaşanan kayıpları telafi etmesi bekleniyor.

Jeopolitik Gelişmeler ve ABD İlişkileri

Gültepe, jeopolitik gelişmelerin ihracat performansına olumlu veya olumsuz yansıyabileceğini ifade etti. ABD seçimlerinin ardından, yeni dönemde Trump politikalarının Türk ihracatçısı için risk mi fırsat mı olacağı merak ediliyor. Gültepe, Trump'ın korumacılık önlemlerinin ihracat için olumsuz sonuçlar yaratma riski taşıdığını belirtti.

Ancak, Türkiye'nin ABD'ye ihracatını artırmak için çabalarını sürdüreceğini ifade etti. Mısır'a kaydırılan yatırımların geri dönmesi için Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Üretim maliyetlerinin makul seviyelere gelmesi gerektiği belirtildi.

Hedef Pazarlar ve Gelecek Stratejileri

TİM, 2025 ve sonrasında hedef pazarlarını belirlemek için çalışmalarını tamamladı. 2024 yılında 58 ülkeye 117 ticaret ve 18 alım heyeti düzenlenmesi planlanıyor. Gültepe, Balkanlar, İslam ülkeleri ve Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında hedef pazarların belirlendiğini ifade etti.

Ayrıca, Türk Hava Yolları'nın doğrudan uçuş hattı açtığı Avustralya ve Çin'e de heyet planlandığı belirtildi. E-ticaret heyetlerinin de 2025 yılında hız kesmeden devam edeceği ifade edildi. TİM, ihracatın artırılması için her türlü çabayı göstermeye devam edecek.