Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçı gemilerinde istihdam artışı ve yeni düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Balıkçı esnafıyla sahurda bir araya gelen Uraloğlu, sektördeki gelişmeleri ve destekleri anlattı. Yeni düzenlemelerle balıkçı gemilerinde çalışacak gemi insanlarının yeterlilik belgelerinin yenilenmesi sürecinde kolaylıklar sağlanacağı belirtildi.
Bakan Uraloğlu, Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesi’nde yapılacak yeni düzenlemelerle balıkçı gemilerinde istihdam edilecek gemi insanı kaynağının artacağını öngördüklerini ifade etti. “Tüm yeterliklerde bulunan gemi insanlarımız, ticari gemilerdeki hizmetleriyle denizde emniyet sertifikalarını sınava girmeden yenileyebilecekler.” dedi.
Bu düzenlemeler, balıkçı gemilerinde çalışacak tayfa ve kaptanların uzmanlık belgelerinin yenileme zorunluluğunu kaldırarak, sektördeki kalifiye personel ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Uraloğlu, “Bu sayede balıkçı gemilerinde istihdam edilecek gemi insanı kaynağının da artacağını öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Türkiye’nin denizlerle çevrili olmasının balıkçılık ve su ürünleri sektörü için önemli bir potansiyel oluşturduğunu belirtti. “Bugün ülkemiz gemi sicillerine kayıtlı 46 bin 358 adet ticari gemi ve su aracı bulunmaktadır. Bunlardan 21 bin 917 adeti yani yüzde 47’si balıkçılık faaliyeti göstermektedir.” dedi.
Balıkçılık faaliyetlerinin artırılması için modern balık avlama gemilerine ve bu gemilerin emniyetle bağlandığı barınaklara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Uraloğlu, “150 groston ve üzeri balıkçılık faaliyetleri gösteren gemi ve su aracı sayımız 2017 yılında 279 iken, 2024 yılında 445’e çıkarak yüzde 59 oranında artmıştır.” şeklinde bilgi verdi.
Bakan Uraloğlu, balıkçı barınaklarının sayısının 400’e yükseldiğini ve bu barınakların balıkçıların güvenli sığınakları olduğunu belirtti. “2002 yılında 302 tane balıkçı barınağı vardı, hepsini onardık ve çağa uygun hale getirdik.” dedi.
Öte yandan, balıkçı gemilerine sağlanan yakıt desteği hakkında da bilgi veren Uraloğlu, “1 Ocak 2004 tarihinden bugüne kadar tüm gemilere verilen 7 milyon 82 bin 905 ton yakıt desteğin yaklaşık 4’te 1’i olan 1 milyon 756 bin tonunu balıkçı gemilerine verdik.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, Türkiye’nin balık avlama gemileri inşasında ve bakım onarımlarında küresel çapta önemli bir konumda olduğunu vurguladı. “Son 4 yıllık zaman zarfında; tam boyu 12 metre ve üzerinde olan 186 balık avlama gemisinin inşası tamamlanmış olup 43’ünün inşasına devam edilmektedir.” dedi.
Bu bağlamda, Türkiye’nin balıkçılık sektöründe dünya çapında rekabet edebilmesi için gerekli adımların atıldığını belirten Uraloğlu, “Yeter ki siz dünyaya açılmak isteyin, biz sonuna kadar yanınızdayız.” diyerek desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.