Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacak Kalkınma Yolu Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Proje, bölgesel bağlantısallığı artırmayı hedefliyor. Uraloğlu, Tahran’da düzenlenen toplantıda, ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacının belirgin olduğunu ifade etti. Jeopolitik krizler ve pandemiler, tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, her ülke için ulaştırma bağlantısallığı hayati önem taşımaktadır.
Uraloğlu, “Günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacı hiç olmadığı kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır.” diyerek, bu konudaki çalışmaların devam edeceğini belirtti. Ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi, bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirecektir.
Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi’nden gelen yüklerin TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanmasını hedeflemektedir. Uraloğlu, “Bu sayede, Kalkınma Yolu projesi ile Basra Körfezi’nden gelen yükler TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacaktır.” dedi. Bu proje, bölgesel bağlantısallığı artırmayı amaçlamaktadır.
Uraloğlu, “Bir yandan da demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulmasına çok önem veriyoruz.” diyerek, demiryolu projelerinin önemine dikkat çekti. Bu projeler, yük hacminin artması durumunda sınırda beklemeleri önlemeyi hedeflemektedir.
Bakan Uraloğlu, TRACECA’nın bünyesinde Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinin iş birliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti. “Bu açıdan bakıldığında TRACECA’nın ve TRACECA çerçevesinde yapacağımız işlerin öneminin her geçen gün arttığını söylemek istiyorum.” dedi.
Uraloğlu, “Bu koridorların geliştirilmesine sadece bu çatı altında değil her platformda destek vermekteyiz.” diyerek, uluslararası iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Türkiye, bu konuda deneyimlerini paylaşmaya her zaman açık olduğunu ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye’nin Özbekistan ile birlikte karayolu geçiş belgelerinin elektronik ortamda teati edilmesini sağladığını belirtti. “Bu e-permit sistemini diğer birçok ülke ile de kullanmaya yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir.” dedi.
TRACECA’nın dijitalizasyon çalışmaları kapsamında, üye ülkelerin ikili geçiş belgelerini dijitalleştirmeleri için bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmaya hazır olduklarını ifade etti. Nihai hedefin belgesiz taşımacılığı tesis etmek olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, TRACECA’nın etkinliğini artıracak reform konusuna değinerek, “Dün gerçekleşen Ulusal Sekreterler Toplantısı sonucunda TRACECA’nın düzenleyici metinlerini reforme ederek Hükümetlerarası Komisyon’un daha etkili çalışmasını sağlama hedefinde aynı yerde durduğumuzu öğrenmek bana memnuniyet vermiştir.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, başarılı işler yapmak için planlama sürecinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Reform sürecinde her konunun ele alınarak bütüncül bir bakış açısıyla planlamalar yapılacağına inandığını ifade etti.