Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye 2053 Üniversiteler Arası Ar-Ge Fikir Yarışması'nın ödül töreninde önemli açıklamalarda bulundu. 62 üniversiteden 205 genç, 115 projeyle yarışmaya katıldı. Ödül alan projeler, Türkiye'nin geleceğine ışık tutan fikirler olarak değerlendirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversiteler Arası Ar-Ge Fikir Yarışması”nın 2. dönem ödül töreninde konuştu. Bakan Uraloğlu, “Farklı üniversiteden, 205 gencimizin geliştirdiği 115 projeyle bu yarışmaya katılan, ödül alsın almasın emek veren her bir öğrencimizi canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.
Bakan Uraloğlu, her bir öğrencinin emeğinin geleceğe atılmış bir tohum olduğunu belirtti. “Sizler, bu salonda, yalnızca bir yarışmanın değil, Türkiye’nin geleceğine ışık tutan fikirlerin, Türkiye Yüzyılı’nın mimarlarısınız.” dedi. Bilginin en kıymetli sermaye olduğu bir çağda, bilgi üretmeyen toplumların ayakta kalmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Uraloğlu, “İçinde bulunduğumuz çağ, bilginin en kıymetli sermaye, teknolojinin ise hayatın her alanına yön veren bir güç olduğu bir dönüşüm çağıdır.” ifadesini kullandı. Bu bağlamda, gençlerin fikirlerinin önemine dikkat çekti.
Uraloğlu, yarışmanın ilk döneminde 19 üniversiteden öğrencilerin katıldığını hatırlatarak, “Bugün ise 2. Dönemde, 62 üniversiteden 205 gencimizin 115 projesiyle çok daha büyük bir coşkuyu yaşıyoruz.” dedi. Bu yıl toplamda 3 milyon 565 bin lira ödül verileceğini açıkladı.
Ödül kazanan her öğrenciyi tebrik eden Uraloğlu, bu yarışmanın yalnızca bir ödül için rekabet edilen bir platform olmadığını, Türkiye’nin geleceğine dair bir vizyonun genç beyinlerle buluştuğu bir hareket olduğunu belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bilimsel bilgiyle kalkınma yolculuğunu hızlandırmak için çalıştığını ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Akademik Dergisi'nin ikinci sayısında “Ulaştırma Sistemlerinde Sürdürülebilirlik” teması işlenecek. Karbon emisyonlarını azaltan politikalar üzerine makaleler bekleniyor.
Bakan Uraloğlu, “DergiPark üzerinden katkılarınıza açık olduğumuzu tekrar hatırlatıyorum.” diyerek, akademik katkıların önemine vurgu yaptı.
Bakan Uraloğlu, dijital dünya ve sosyal medya kullanımı üzerine açıklamalarda bulundu. Siber zorbalığın ve çevrimiçi tacizin gençleri etkileyen riskler arasında olduğunu belirtti. “Özellikle bazı oyun platformları, aile yapımıza zarar verebilecek akımları özendiriyor.” dedi.
Uraloğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile sosyal medya kullanımına yönelik düzenlemeler üzerine istişarelerde bulunduklarını ifade etti. “Bu çalışmalarla, zararlı içeriklere karşı daha güçlü denetim mekanizmaları oluşturmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Gençlerden beklentilerinin farkındalıklarını artırmaları olduğunu söyleyen Uraloğlu, “Teknoloji, bizim hizmetkarımız olmalı, efendimiz değil.” ifadesini kullandı. Gençlerin bu dengeyi kurarak topluma faydalı bireyler olmalarını istedi.
Öğrencilere hitap eden Uraloğlu, “Biriniz, yapay zeka destekli bir lojistik sistemiyle, Türkiye’nin limanlarını dünya ticaretinin merkezi haline getirecek.” diyerek, gençlerin potansiyeline inandığını belirtti. “Ödül alan öğrencilerimizi bir kez daha tebrik ediyor, tüm gençlerimizi yeni projelerle bu yolda yürümeye davet ediyorum.” dedi.