Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti verildiğini açıkladı. Bakan, 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojilerle, 2 bin 44 yerleşim yerine ise sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet ulaştırıldığını belirtti. Ayrıca, 233 yerleşim yerine daha hizmet götürmek için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, "Toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti verildi" dedi. Bu hizmetlerin sağlanmasında, özellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların ihtiyaçları göz önünde bulunduruluyor. 4.5G teknolojisi ile mobil ses ve geniş bant internet hizmetleri, tüm maliyetler karşılanarak sunuluyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, evrensel hizmet projeleri kapsamında, operatörlerin yükümlülüğü olmayan yerleşim yerlerine de internet hizmetleri ulaştırıyor. Bu projeler, 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu çerçevesinde yürütülüyor.
Bakan Uraloğlu, kırsal yerleşim yerlerine hizmet götürmenin önemine dikkat çekti. "Coğrafi koşullar bakımından ulaşımı zor olan yerleşim yerlerine, işletmeciler tarafından ticari olarak elektronik haberleşme hizmeti verilme zorunluluğu bulunmamaktadır" şeklinde konuştu. Bu nedenle, tüm altyapı kurulum ve işletme maliyetleri kamu kaynaklarından karşılanarak hizmet sağlanıyor.
Yerleşim yerlerinin önceliklendirilmesinde, kalıcı yerleşim olması, kapsama altına alınabilecek yakın yerleşim yerlerinin bulunması ve nüfus dikkate alınıyor. Bu sayede, hizmetin etkin bir şekilde ulaştırılması hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, Evrensel Hizmet Projeleri kapsamında bugüne kadar 3 proje ile 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojilerle, 2 bin 44 yerleşim yerine ise sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet verildiğini belirtti. Bu projeler, TÜRKSAT ve Türk Telekom gibi kuruluşlar tarafından yürütülüyor.
2024 yılı itibarıyla, 59 ilde 229 yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti sunulması planlanıyor. Ayrıca, 2025 yılı sonuna kadar 233 yerleşim yerine daha hizmet sunulması hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, toplamda 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğunu vurguladı. Evrensel Hizmet Projeleri ile hizmet götürülen yerleşim yerlerinin sayısının 5 bin 798’e ulaşacağı öngörülüyor.
Bu projeler, Türkiye'nin dijitalleşme hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Elektronik haberleşme hizmetlerinin yaygınlaştırılması, kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor.