Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Yeni projeler, uluslararası ticaret koridorları ve sosyal medya düzenlemeleri gündemde. Türkiye'nin ulaşım alanındaki yatırımları ve hedefleri dikkat çekiyor.
Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili olarak, Uzak Doğu'dan çıkan bir yükün Londra'ya ulaşma süresinin 25 güne düşeceğini belirtti. Bu proje, Türkiye'nin bir ticaret koridoru olma konumunu güçlendirecek. Uraloğlu, "Yolun Kapıkule'den Avrupa'ya bağlanacağını dile getirdi. Aynı zamanda Karadeniz, Akdeniz ve Ege Bölgesi'ne de bağlanacak," ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile iş birliği yapıldığını kaydeden Uraloğlu, "Proje aşaması tamamlandı, yönetim ve finansman modelleri üzerinde çalışıyoruz," dedi. Bu projeler, Türkiye'nin uluslararası ticaretini artırmayı hedefliyor.
Bakan Uraloğlu, Suriye'ye ulaştırma ve altyapı konusunda destek verdiklerini ifade etti. "Suriye'ye, Halep ve Şam havalimanlarına bir heyet gönderdik. Gerekli tespitleri yaptık," dedi. Türk Hava Yolları'nın haftada 3 sefer düzenlemeye başladığını belirtti.
Uraloğlu, "Öncelikle Şam, sonra Halep Havalimanı’nı ayağa kaldıracağız. Bazı cihazların temini 6 aylık bir süre gerektiriyor," şeklinde konuştu. Bu adımlar, Suriye'deki ulaşım altyapısını güçlendirmeyi amaçlıyor.
İstanbul'un şehir içi trafiği hakkında açıklamalarda bulunan Uraloğlu, "İstanbul için bin 4 kilometrelik bir raylı sistem ihtiyacı var," dedi. Uraloğlu, İstanbul'a yaklaşık 162 kilometrelik bir demiryolu kazandırdıklarını ifade etti.
Devam eden projelerle İstanbul'un ulaşım altyapısının güçlendirileceğini belirten Uraloğlu, "İstanbul Havalimanı-Halkalı ile Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı arasındaki çalışmalar tamamlandığında İstanbul’un hattı 400 kilometreye çıkacak," dedi.
Bakan Uraloğlu, 5G teknolojisi için bu yıl ihale yapacaklarını ve 2026'da ülke genelinde sinyal almayı hedeflediklerini açıkladı. Galatasaray ve Trabzonspor statlarının da 5G deneme lisansına dahil edildiğini belirtti.
Uraloğlu, TÜRKSAT 6A ile yerli uydu üretme iradesini ortaya koyduklarını ve bu sayede televizyon yayıncılığındaki kalitenin artırılacağını ifade etti. "Dünyadaki 11 uydu üreticisinden biriyiz," dedi.
Uraloğlu, Türkiye'deki sosyal medya platformlarının tamamının temsilci atadığını belirtti. "Bu kıymetli ama yeterli değil," dedi. 16 yaş sınırı hakkında yapılan araştırmanın %79.4 destek bulduğunu ifade etti.
Uraloğlu, "Bu düzenlemeyi yapacağız ve inşallah bu sene hayata geçirmiş olacağız," şeklinde konuştu. Yaş tespitinin yapay zeka aracılığıyla çözümleneceğini kaydetti.
Uraloğlu, 2002'de 11 bin kilometre olan demiryolu ağının 2028'de yaklaşık 17 bin 500 kilometreye ulaşacağını belirtti. Mevcut konvansiyonel hatların elektrikli ve sinyalli hale getirildiğini ifade etti.
2053 yılında ise yaklaşık 28 bin 500 kilometre demiryolu hattının tesis edileceğini vurgulayan Uraloğlu, "Samsun’dan Sarp’a kadar gidecek olan hatta projelendirme çalışmalarına başladık," dedi.